Naar de hoofdinhoud

Wat kan ik doen als gemeente?

Samenspelen is leuk en leerzaam voor elk kind. Maar voor kinderen met een beperking schiet het er vaak bij in. Veel speelplekken zijn voor hen slecht toegankelijk. En kinderen zijn vaak druk met zorg, therapie, en reizen van en naar school. Als gemeente heb je een belangrijke rol om samenspelen mogelijk te maken. Hieronder lees je wat jij kunt doen.

Minister Hugo de Jonge en Rick Brink bij gemeente Den Haag tijdens de SamenSpeelAkkoord-receptie

Aan de slag met samenspelen

Is samenspelen écht goed geregeld in deLokale Inclusie Agenda van jouw gemeente? Zoek de samenwerking met ervaringsdeskundigen zoals ouders van kinderen met een handicap. Bijvoorbeeld via het speciaal onderwijs of het gehandicaptenplatform. Zij kunnen je precies vertellen waar ze tegenaan lopen en wat er beter zou kunnen. Check ook de Handreiking Lokale Inclusie Agenda en het project Iedereen doet mee van de VNG. 

Jongetje met een beperking fietst op zijn driewieler met zijn fietsende vriendjes

"Kinderen zijn onze experts; zij weten waar en hoe ze willen spelen en wat daarvoor nodig is. We vragen dus aan kinderen om mee te denken, vóór we een ontwerp van een speelplek maken." 

(Uit de SamenSpeelBelofte van de gemeente Helmond)  

Kinderen bekijken samen met een volwassene een tekening

Maak speelplekken toegankelijk

Maak openbare speelplekken in de gemeente toegankelijk en gastvrij voor álle kinderen, ook met een handicap. Bij de richtlijnen vind je alle praktische informatie die je nodig hebt.

Rolstoeltoegankelijke draaimolen in speeltuin Beestenborg

Richt een Speeltuinbende op

Wil je een stevige basis leggen voor samenspelen in de gemeente? Dan kun je een lokale Speeltuinbende oprichten. Dat is een community van gezinnen en professionals. Samen zorgen zij ervoor dat kinderen met en zonder handicap elkaar regelmatig ontmoeten en samen spelen. Ook kunnen ze de speeltuinen in de gemeente testen op toegankelijkheid. De landelijke organisatie helpt je graag bij het oprichten van jouw Speeltuinbende. Betrek ook lokale organisaties zoals speeltuinverenigingen, fysiotherapeuten of het speciaal onderwijs erbij. 

Sluit je aan

Heeft jouw gemeente samenspelen in het hart gesloten? Dan nodigen we je uit om je aan te sluiten bij ons SamenSpeelNetwerk. Dat begint met het vastleggen van jouw SamenSpeelBelofte. Gemeenten als Almere, Helmond, Nijmegen, Utrecht en Rotterdam gingen je voor! 

Placeholder

Kennis opdoen

De inspiratiebundel Aan de slag met samen spelen biedt een schat aan kennis en handvatten om samen met (ervarings)deskundigen inclusief samenspeelbeleid te ontwikkelen en uit te voeren. De bundel is een initiatief van de VNG en de Speeltuinbende. 

Voorzijde van de brochure 'Aan de slag met samen spelen' van de VNG

Leer van voorgangers

Lees de verhalen van gemeenten die je voorgingen en deel ze met collega’s. Zoals het verhaal van de gemeente Utrecht, die zich tot doel stelde om minimaal vijf speeltuinen toegankelijk te maken. Hoe pakten zij dat aan? Of de gemeente Hardenberg, die jongeren liet meepraten over speelbeleid in de gemeente. En lees hoe in de gemeente Zutphen een speelplek toegankelijk werd gemaakt dankzij samenwerking met ouders en andere belanghebbenden.

Verdiep je

In onze bieb vind je tal van artikelen, onderzoeken, richtlijnen en andere informatie over samenspelen. Ook organiseren we geregeld netwerkbijeenkomsten; mensen en organisaties die samenspelen een warm hart toedragen, delen hier hun kennis. Houd de agenda op onze homepage in de gaten voor de volgende bijeenkomst.

Heb je vragen aan andere organisaties of aan ouders? Via het prikbord op deze site kun je ze voorleggen.

Placeholder

Kennis delen

Is er een toegankelijke speelplek in jouw gemeente? Maak het bekend, zodat kinderen met een beperking en hun ouders hem weten te vinden. Bijvoorbeeld via lokale kranten, scholen en zorgverleners. Meld de speelplekken ook aan voor ons overzicht van samenspeelplekken en bij andere sites zoals Kidsproofplus.

Een jongen in een rolstoel speelt met een vriendje aan de zandtafel terwijl anderen verstoppertje spelen onder de zandtafel

Inspireer anderen

Is samenspelen piekfijn geregeld in jouw gemeente? Deel jouw nieuws en wetenswaardigheden over samenspelen met ons via het prikbord. En deel nieuws over samenspelen met bewoners en organisaties in de gemeente, zodat zij zien dat de gemeente hier aandacht voor heeft. 

Placeholder

Heb je nog vragen? Dan helpen we je graag verder via onze informatielijn. Of kijk bij de veelgestelde vragen of jouw vraag er misschien tussen zit.

Wil je informatie delen (bijvoorbeeld op social media) over het SamenSpeelNetwerk? Kijk dan eens bij onze campagnetoolkit!

Placeholder
Placeholder

Lees alles over hoe je jouw SamenSpeelplek inclusiever maakt in onze bieb

Samen spelen in je eigen wijk

Artikel

Meerdere gemeenten, waaronder Almere, Den Haag en Utrecht hebben al een SamenSpeelBelofte gedaan en …

December 2020 Marian Schouten
lees meer

Samenspeeltuin dankzij Milou Smets

Artikel

De gemeente Bergeijk krijgt een inclusieve samenspeeltuin, geschikt voor iedereen van 0 tot 100 …

December 2019 Peter Bekkering
lees meer

Een kind met een vriendje kan de hele wereld aan

Artikel

Pleidooi voor samen spelen en fysieke en sociale toegankelijkheid.

maart 2019 Marian Schouten
lees meer

Ervaringen van anderen met samen spelen

"In de gemeente Utrecht moeten kinderen met een beperking in hun eigen wijk kunnen spelen"
"Betrek ouders van kinderen met een handicap bij je speeltuin-ontwerp"
"Andere speeltuinbesturen komen hier vaak kijken hoe wij het hebben aangepakt"