Naar de hoofdinhoud

Wat kan ik doen als organisatie voor kinderen?

Samen spelen is leuk en leerzaam voor elk kind. Maar voor kinderen met een beperking schiet het er vaak bij in. Veel speelplekken zijn voor hen slecht toegankelijk. En kinderen zijn vaak druk met zorg, therapie, en reizen van en naar school.
Hoe kun je samenspelen stimuleren met je speeltuinvereniging, school, kinderopvang, jeugdwerk of andere organisatie? Hieronder lees je wat jij kunt doen.

Aan de slag met samen spelen

Organiseer je activiteiten voor kinderen? Kies dan activiteiten waar ook kinderen met een handicap aan kunnen meedoen. De Speeltuinbende geeft tips voor spellen die leuk zijn voor kinderen met en zonder handicap. Ook bij de Speelbeweging van Jantje Beton vind je tips en inspiratie om samenspelen te stimuleren.

Toegankelijke speelplekken

Heb je een speeltuin in beheer? Zorg dan dat die toegankelijk en gastvrij is voor álle kinderen, ook met een handicap. Bij de Richtlijnen vind je alle praktische informatie die je nodig hebt.  

Gebruik ervaringsdeskundigen

Zoek de samenwerking met ervaringsdeskundigen zoals (ouders van) kinderen met een handicap. Organisaties zoals het speciaal onderwijs, een Samen naar School klas, een zorginstelling of fysiotherapeut kunnen je daarbij helpen. Ook zijn zij soms bereid om samen activiteiten te organiseren. 

Lokale Speeltuinbende oprichten

De Speeltuinbende, een stoere speelclub voor kinderen met en zonder handicap, organiseert samenspeelactiviteiten. Maar je kunt ook zelf een lokale speeltuinbende oprichten voor de kinderen in jouw omgeving; hier lees je hoe dat in zijn werk gaat.

Vraag een financiële bijdrage aan

Het SamenSpeelFonds helpt organisaties die een samenspeelplek willen realiseren. Dat kan bijvoorbeeld een speeltuinvereniging, buurthuis, buurtvereniging of maatschappelijke organisatie zijn. Om een aanvraag te kunnen doen moet je geregistreerd zijn als stichting of vereniging.

Kennis opdoen

Veel organisaties gingen je voor; op deze website lees je hun verhalen. Zoals het verhaal van de Dierense Speeltuin, die al ruim 20 jaar geleden begon met toegankelijkheid en inmiddels een schat aan ervaring heeft. Het verhaal van de Speelnatuur Oisterwijk laat zien hoe je ook kunt samenspelen in de natuur. 

Waterspeelplek Dierense Speeltuin

Sluit je aan!

Heeft jouw organisatie samenspelen omarmd? Dan nodigen we je uit om je aan te sluiten bij onsSamenSpeelNetwerk. Dat begint met het vastleggen van jouw SamenSpeelBelofte

Placeholder

Verdiep je

In onze bieb vind je tal van artikelen, onderzoeken, richtlijnen en andere informatie over samenspelen. Ook organiseren we geregeld netwerkbijeenkomsten; mensen en organisaties die samenspelen een warm hart toedragen, delen hier hun kennis. Houd de agenda op onze homepage in de gaten voor de volgende bijeenkomst. 

Heb je vragen aan andere organisaties of aan ouders? Via ons prikbord kun je ze voorleggen.   

Placeholder

Kennis delen

Deel je kennis en je netwerk met je gemeente. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat kinderen met een handicap kunnen participeren, ook als het gaat om spelen. Hoe ze dat doen, leggen ze vast in eenLokale Inclusie Agenda. Neem contact op met de wethouder of ambtenaar met ‘spelen’ in de portefeuille en bespreek hoe jullie kunnen samenwerken om speelplekken en -activiteiten toegankelijk te maken. Geef voorbeelden van gemeenten die hen voor zijn gegaan, zoals Utrecht en Hardenberg. En check ook de inspiratiebundel Aan de slag met samen spelen van de VNG en de Speeltuinbende.

Voorzijde van de brochure 'Aan de slag met samen spelen' van de VNG

Deel jouw nieuws en wetenswaardigheden over samenspelen met ons via het prikbord. En deel graag ook de berichten op deze site in jouw netwerk. 

Heb je nog vragen? Dan helpen we je graag verder via onze informatielijn. Of kijk bij de veelgestelde vragen of jouw vraag er misschien tussen zit.

Wil je informatie delen (bijvoorbeeld op social media) over het SamenSpeelNetwerk? Kijk dan eens bij onze campagnetoolkit!

Placeholder

Lees alles over hoe je jouw SamenSpeelplek inclusiever maakt in onze bieb

Een kind met een vriendje kan de hele wereld aan

Artikel

Pleidooi voor samen spelen en fysieke en sociale toegankelijkheid.

maart 2019 Marian Schouten
lees meer

Anderen leren dat buiten spelen voor jou belangrijk is

Media
Mustafa zit van jongs af aan in een rolstoel. Zijn ouders hebben hem vrij gelaten om buiten te spelen.
Lees meer

Anders zijn is een superkracht

Artikel

Redo ontwikkelde zich, ondanks fysieke beperkingen, tot een veelgevraagd breakdancer.

21 januari 2021 Platform BuitenSpelen
lees meer

Ervaringen van anderen met samen spelen

"Andere speeltuinbesturen komen hier vaak kijken hoe wij het hebben aangepakt"
"Betrek ouders van kinderen met een handicap bij je speeltuin-ontwerp"
"Als er één kind niet kan meedoen, kun je ook als gezin niet meer meedoen"