Naar de hoofdinhoud

Samen Spelen in Glasgow

Nieuws 20 June 2023 door SamenSpeelNetwerk

Na een vol weekend samen spelen op De Grote Samenspeeldag voor kinderen met en zonder beperking, vlogen SamenSpeelNetwerk collega’s Cerunne en Denise (van Stichting het Gehandicapte Kind) op 4 juni naar de bijeenkomst van P4Play om op internationaal niveau verder ‘te spelen’.

Glasgow

Onderzoek

Sinds 2020 is de Speeltuinbende (één van de beloftemakers van het SamenSpeelNetwerk) betrokken bij het P4Play onderzoeksprogramma. P4Play is een consortium met partners over heel europa waarbij 8 PHD studenten onderzoek doen op vier speelgebieden: People, Place, Policy and Practice. Het algemene onderzoeksdoel is het ontwikkelen van nieuwe kennis van spel en speldeprivatie, de impact van fysieke, sociaal-culturele en politieke omgevingen op spelaanbod, en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen om barrières aan te pakken.

Tijdens de bijeenkomst wisselden onderzoeksstudenten en speelexperts uit 15 Europese landen kennis en ervaring uit over samen spelen in de breedste zin van het woord. Van spelen in de stad, tot onderwerpen als samen spelen, uitsluiting (pesten) en inclusief spelen.

Opvallend

Wat was opvallend? “Wat duidelijk naar voren kwam was dat Nederland sterk staat op gebied van kennis over spelen, spelaanbod, interventies en onderzoek” vertelt Denise. “We blijken relatief veel speeltuinen per vierkante meter per gemeente te hebben. Ook is er al best wat aandacht in gemeenten voor inclusief spelen.” Desondanks zijn naar schatting ook in Nederland 9 van de 10 speelplekken ontoegankelijk voor kinderen met een beperking. En geven kinderen met een beperking aan vaak niet de fysieke en sociale mogelijkheid te ervaren om buiten te kunnen spelen met vriendjes. Er is dus nog steeds veel werk aan de winkel. 

Bizar

Cerunne en Denise merkten op over inclusief spelen dat de definitie ervan in het onderzoek een veel bredere definitie is. Er wordt vooral gekeken naar gender (waarom moeten meisjes op hockey en jongens op voetbal) en culturele achtergrond. Echter vaak wordt er (nog) niet gedacht aan kinderen met een beperking wanneer er wordt gesproken over inclusief spelen.

IPA

Naast de P4Play bijeenkomst hebben een hele reeks netwerkpartners deelgenomen aan de uitverkochte conferentie van de International Play Association. Het recht op spelen blijkt voor veel landen een belangrijk onderwerp. Was jij daar ook bij? Deel je ervaring!

De beste informele gesprekken over samen spelen vinden plaats in de bar. Denise en Cerunne toasten op de nieuwe plannen!