Naar de hoofdinhoud

Meer samenspeelplekken met SamenSpeelFonds

Nieuws 1 March 2021 door SamenSpeelNetwerk

Jantje Beton en het Gehandicapte Kind gaan in elke gemeente een speelplek mogelijk maken waar kinderen met én zonder handicap samen kunnen spelen. Dankzij een bijdrage van 2 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij kan het SamenSpeelFonds nu een vliegende start maken.

Elin in haar rolstoel speelt met een vriendje in de speeltuin

Samen spelen en vrienden maken

Spelen is leuk en maakt blij! Maar niet alleen dat. Door samen te spelen, ontwikkelen kinderen ook vaardigheden die ze niet uit schoolboeken leren. En die ze voor de rest van hun leven hard nodig hebben. Denk aan: rekening met elkaar houden, omgaan met winnen en verliezen, samenwerken en vooral vrienden maken! Samen buitenspelen is dus van groot belang voor de sociale, persoonlijke, lichamelijke, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen.

"85% van de kinderen met een handicap heeft geen vriendje in de buurt"

Samen buitenspelen is echter niet voor ieder kind weggelegd. Uit onderzoek blijkt dat 85% van de kinderen met een handicap die speciaal onderwijs volgen géén vriendje in de buurt heeft. Na schooltijd, in de weekenden en vakanties hebben zij niemand met wie ze kunnen samen spelen. Ze komen niet op een speelplek waar ze vrienden kunnen maken, omdat de speelplek niet toegankelijk voor hen is. Met hun rolstoel komen ze niet door het toegangshek, het pad is niet (goed)begaanbaar voor kinderen met een visuele beperking of de speeltoestellen hebben te weinig speelwaarde voor hen. En ze voelen zich er vaak ook niet welkom omdat andere kinderen niet met hen willen spelen en hen soms zelfs pesten. Ze staan buitenspel en voelen zich daardoor vaak eenzaam.

SamenSpeelAkkoord

Op 3 december 2019 namen daarom 14 partijen, waaronder Jantje Beton en het Gehandicapte Kind, het initiatief tot het SamenSpeelAkkoord. Dat is uitgegroeid tot een netwerk en beweging van nu al 36 partners die gezamenlijk werken aan drie grote ambities:

1) Een inclusieve speelcultuur: kinderen met en zonder handicap, hun ouders en de mensen in hun omgeving vinden samen spelen vanzelfsprekend.

2) Meer samenspeelplekken: ieder kind met een handicap kan in de eigen woonomgeving met andere kinderen spelen.

3) Meer en beter toegankelijke kennis over samen spelen.

In elke gemeente een samenspeelplek

Jantje Beton en het Gehandicapte Kind willen met het SamenSpeelFonds de tweede ambitie waarmaken: méér samenspeelplekken realiseren. Ze willen zorgen dat élk kind in élke gemeente in Nederland, mét of zonder handicap, volop kan genieten van samen buitenspelen. Ze willen verenigingen en buurtinitiatieven inspireren en helpen om een samenspeelplek te realiseren in gemeenten waar nu nog geen samenspeelplek is. Ze willen ervoor zorgen dat er over vijf jaar in alle gemeenten minimaal één inclusieve samenspeelplek is. Voor deze ambitie is een bedrag van 15 miljoen euro nodig. De Nationale Postcode Loterij heeft 2 miljoen euro aan het fonds toegezegd. De komende maanden vragen we de steun van andere partijen, waaronder de Rijksoverheid, om voldoende geld bijeen te brengen om deze ambitie waar te maken.

Jantje Beton en het Gehandicapte Kind verwachten dat ze vanaf medio november 2021 aanvragen in behandeling kunnen nemen.

Wil je op de hoogte blijven van het SamenSpeelFonds? Meld je dan hier aan