Naar de hoofdinhoud

Leiderdorp kopt SamenSpeelFonds bal in!

Nieuws 25 August 2023 door SamenSpeelNetwerk

Carla Rijling van de gemeente Leiderdorp hoefde geen twee keer na te denken toen ze hoorde dat er geld beschikbaar was om speelplekken toegankelijk te maken voor kinderen met beperking in Zuid-Holland. Ze organiseerde een bijeenkomst om speelplekken uit de regio te helpen bij hun aanvraag.

Carla Rijling Leiderdorp
"Inclusief spelen is belangrijk! Hier moet je als gemeente zoveel mogelijk aan meewerken, zodat geen kind wordt buitengesloten!" Carla Rijling

Financieringsmogelijkheden

Tijdens het door de gemeente Leiderdorp samen met het SamenSpeelFonds georganiseerde programma werden de aanwezige kinderboerderij- en speeltuinbeheerders, en gemeenteambtenaren uitgebreid geinformeerd over de mogelijkheden van het toegankelijk maken van speelplekken en de financiering hiervan in hun gemeente. Projectleider Patricia de Haas van het SamenSpeelFonds antwoordde met raad en daad de vragen over waar de speelplekken en gemeenten tegenaan lopen bij het toegankelijk maken van hun speelruimte(s). "Het is belangrijk nauw samen op te trekken met je gemeente bij het inclusief maken van jouw speelplek!", adviseert Patricia. Naast een bijdrage uit het SamenSpeelFonds kan het zo zijn dat de gemeente het financieringsgat kan dichten met een bijdrage bijvoorbeeld uit leefbaarheidsgelden of het lokale inclusiebeleid.

Alle beetjes helpen!

Anne Zwieten is oprichtster van Stichting Nadja en tevens moeder van Nadja (met beperking). Met haar stichting vergroot Anne het welzijn van kinderen zoals Nadja door mee te doen, bijvoorbeeld door het organiseren van spelmiddagen om kinderen en hun ouders uit een isolement te halen.

Anne vertelt de ruim 20 aanwezigen dat het vaak het moeilijkste is kinderen met een beperking te bereiken. Vaak zitten ze op speciaal onderwijs. Als je ze bereikt hebt, is het erg belangrijk dat ze zich welkom voelen. Enerzijds doordat ze fysiek kunnen meedoen. Anderzijds door samenspeel activiteiten te organiseren.

Kinderen uit Leiderdorp ontwerpen hun speelplek

Wat kan wel?

Ontwerpsters Fanni Tesselhoff en Floris Bouma van Speelplan gaven tips over waar rekening mee te houden bij de inrichting van toegankelijke speelplekken. Ook 2 schoolkinderen dachten mee. Denk aan een wilgentunnel waar iedereen onderdoor kan.... een watertafel waar je vanuit je rolstoel ook bij kunt of kleuren op de paden voor kinderen die niet goed kunnen zien. Denk in mogelijkheden was het adagium van de bijeeenkomst. Want met kleine aanpassingen, kun je al een groot verschil maken.