Naar de hoofdinhoud

NMA Gaming

Project

Ook bij het online spelen moeten kinderen met een handicap gewoon kunnen meedoen met hun leeftijdsgenoten. Voor sommige kinderen is online zelfs de enige mogelijkheid om te spelen, bijvoorbeeld vanwege een ernstige handicap of kwetsbare gezondheid.

Spel bedienen met je ademhaling

NMA Gaming helpt om apparatuur voor games toegankelijk te maken. Drijvende kracht achter NMA Gaming is Ruud van der Wel. Hij is ademhalingstherapeut voor kinderen met ernstige handicaps. Samen met Peter Feenstra ontwikkelt hij allerlei technologische hulpmiddelen om het leven van deze kinderen leuker te maken. Zo bedacht hij de blaas-zuigschakelaar. Daarmee kun je met je ademhaling knoppen bedienen; een uitkomst voor kinderen die dit met hun hand niet kunnen. 

Toen de coronacrisis losbarstte, zag Van der Wel dat veel kinderen met een handicap geïsoleerd thuis zaten. “Ik werkte al met technologie voor deze jongeren en had al diverse hulpmiddelen voor gaming ontwikkeld. Als je die hulpmiddelen beschikbaar stelt, kun je kinderen laten gamen die dat nog nooit in hun leven hebben gedaan.“

In contact dankzij gamen

Van der Wel krijgt meerdere aanvragen per week binnen. Dan neemt hij eerst telefonisch contact op om te horen wat precies de situatie is. Soms hebben kinderen al een Xbox en dan kan hij hulpmiddelen sturen die daarop aangesloten kunnen worden, zoals ultralichte schakelaars of joysticks. Maar vaak is het maatwerk en moet hij speciaal iets maken of aanpassen.

Hij heeft al meer dan veertig kinderen kunnen helpen met zijn materialen. En dankzij de informatie op de website nmagaming.nl zijn er ook ouders, therapeuten en kinderen die zelf spullen hebben aangeschaft en zo aan het gamen zijn gegaan. “Ik krijg filmpjes terug van kinderen die nog nooit in hun leven hadden gegamed. Nu kunnen ze ondanks hun isolement met elkaar in contact komen door samen te gamen. Dat is van onschatbare waarde.”

Meer weten over NMA Gaming? naar de website

Vind meer informatie over samenspelen in onze bieb

Stoepranden met een visuele beperking

Project

Twee stoepranden en een bal, veel meer is er niet nodig voor het klassieke balspel ‘stoepranden’. …

Lees meer

Play to Move

Project

Hoe motiveer je kinderen om buiten te gaan spelen en te bewegen? Bijvoorbeeld door aan te sluiten …

Lees meer

Scouting voor iedereen

Project

Samen ravotten in de natuur, avonturen beleven en vrienden maken: Scouting is er voor alle …

Lees meer