Naar de hoofdinhoud

SamenSpeelFonds toekenning mijlpaal voor speeltuin

Inter Amicos in Rijswijk

Maurice is zo’n beetje opgegroeid in speeltuin Inter Amicos midden in de wijk. Als kind speelde hij er iedere dag, want zijn ouders runden de plek. Vanaf zijn eenentwintigste is hij bestuurslid. De speelplek bestaat over 2 jaar 75 jaar. De toestellen zijn afgeschreven. Hoe verder?

Cheque en kliko overhandiging

Toegankelijke speelplek

Met hun nichtje in het achterhoofd - die minder controle heeft over haar motoriek en een moeder met een zwaar gehandicapt kind uit de buurt - hebben ze samen met leverancier Proludic een plan gemaakt waardoor de plek voor iedereen toegankelijk wordt. Met onder meer een rolstoeldraaimolen, begaanbare paden en kunstgras. “Straks zijn ze de enige in de regio waar kinderen met een beperking kunnen spelen.”

Financiering rondkrijgen

“Met het plan alleen, ben je er niet! Dan moet je de begroting rondkrijgen!” Om succesvol fondsen te werven volgde Maurice een training van Fonds1818. Vanaf dat moment, is geld vinden een dagtaak. “We staan ermee op en gaan ermee naar bed, zodat de heropening nog voor Koningsdag 2024 gevierd kan worden.” De gemeente stond achter de plannen, het VSB Fonds was aan boord, maar het wachten was op de klapper. Geen wonder dat Maurice bijna van zijn stoel viel én een traantje liet toen de mail met in het onderwerp ‘Gefeliciteerd!’ binnenkwam van het SamenSpeelFonds. “Dit is een soort mijlpaal. We zijn er bijna, maar nog niet helemaal… “  

Handen uit de mouwen 

Maurice weet dankzij zijn 17 jaar ervaring met een eigen zaak deuren open te krijgen en hoe je mensen kunt engageren. De speeltuinvereniging benaderen ze als een bedrijf. Er zijn zeven bestuursleden en zijn moeder coördineert het toezicht. Met 30 actieve vrijwilligers en meer dan 200 leden is er aan mensen geen gebrek. Ze laten veel mensen laagdrempelig binnenkomen en dan volgt niet net als bij ledenwerving bij sportclubs gelijk de vraag: wanneer kun je de bar draaien? “Tijdens de verbouwing kunnen we veel zelf doen, bijvoorbeeld de sloopwerkzaamheden. Als het hier staat hoeven we niet elke zaterdag en zondag meer te klussen. Dan kunnen we tijd besteden aan leuke dingen, want zo hou je vrijwilligers.” 

Lieve kinderen

En als de toegankelijke speeltoestellen dan staan, weet Maurice dat er heel veel lieve kinderen zijn die ander kinderen met een beperking op sleeptouw nemen. Dat ziet hij namelijk al hoe zijn nichtje in het spel betrokken wordt.  

Wil jij ook een financiele bijdrage van het SamenSpeelFonds? Vraag hier aan!
Inter Amicos in het nieuws! Lees meer