Naar de hoofdinhoud

Rolstoel uit, drek in!

Opening speelplek de Zanderij Ede

Het is eindelijk zover! "Onze speelplek is officieel geopend", vertelt een trotse Femke. Annique en Femke zijn de nieuwe bestuursleden van samenspeelplek De Zanderij in Ede.

Twee kinderen op de schommer in speeltuin De Zanderij
Wil jij ook een bijdrage aanvragen? SamenSpeelFonds

Samen met de buurt en welzijnsorganisatie Malkander hebben zij zich hard gemaakt voor het flink opknappen van de plek. Want, de toestellen uit de speeltuin die sinds 1928 (!) bestaat, waren zo verouderd, dat ze werden afgekeurd. Nu kunnen kinderen - met en zonder handicap - er weer samen spelen.

Onder het toeziend oog van de media werd de Zanderij dit weekend geopend. Mede dankzij het SamenSpeelFonds is er toegankelijke bestrating, een grotere Nestschommel, een voor een rolstoel begaanbare plankier naar de waterpomp. En tot ieders grote vreugde is de vervallen rolstoeldraaistoel in ere hersteld. Dit was vooral de wens van de betrokken kinderen met beperking uit de buurt. "Ontroerend voor mij, was dat er na de opening vrijwel meteen een kindje met handicap in de nestschommel lag", aldus Femke.

Ook wilden juist de kinderen met een handicap een plek waar ze goed vies konden worden. "De rolstoel uit en de drek in", lacht Femke. Nu kunnen ze hun hart ophalen tijdens het tijgeren in de buizen die de berg doorkruisen. "Na de opening waren enkele roze feestrokjes onherkenbaar door de blubber, heerlijk...daar doe je het ook voor!" vervolgt de Femke blij.

Alles is duurzaam gerealiseerd. Voor de op maat gemaakte houten toestellen, is het hout van de oude speeltoestellen hergebruikt.

"Ontroerend voor mij, was dat er na de opening meteen een kindje met handicap in de nestschommel lag." Femke Akerboom-Beekman

De speeltuin is grotendeels toegankelijk. Zèlfs de door de deels door Berg Toys B.V. (hoofdkantoor in Ede) gesponsorde trampoline. Om op de trampoline of in het zand te komen, moeten kinderen met een rolstoel wel een handje worden geholpen. En dat hoort er ook bij, weet Femke uit ervaring.

Met hulp van de gemeente Ede wordt nu ook het wijkgebouw opgefrist en meer toegankelijk gemaakt voor iedereen. “Alles is gelijkvloers en er is een rolstoeltoilet, waar nu ook een stevige verschoontafel wordt gerealiseerd”, vertelt ze.

Ze besluit haar openingsspeech zaterdag 18 maart met: "Wij willen een ontmoetingsplek zijn voor de buurt! Dit hadden we niet kunnen bereiken zonder de gulle gift van het SamenSpeelFonds.”

Meer informatie? Bekijk de nieuwe website: www.dezanderij-ede.nl.