Naar de hoofdinhoud

Collega op speelexpeditie

Projectleider SamenSpeelFonds Patricia

Ook al weet je veel over - inclusief spelen - het blijft goed je te laten inspireren. Daarom ging onze collega Patricia de Haas op pad om door de ogen van kinderen met en zonder beperking te kijken op de samenspeelplek het Ettegerpark in Zutphen.

Wil jij ook een bijdrage aanvragen? SamenSpeelFonds

Prijswinnend!
Deze prijswinnende speeltuin wordt vaak als voorbeeld genoemd van een speelplek waar ook kinderen met een handicap goed kunnen meespelen.

Eye openers samen spelen
“De middag was bijzonder, inclusief hagelbui. Ik heb toch weer nieuwe ervaringen en ideeën opgedaan, en het was goed om te horen wat andere mensen willen leren over samenspelen” vertelt ze. Voor haar was het een eye opener om zelf met rolstoel en een geleide-stok te ervaren hoe het is om met een beperking door een speelplek te gaan. Leuk vond ze het ook om samen met volwassenen – van gemeenteambtenaren, ontwerpers tot andere organisaties en kinderen met en zonder beperking – samen te spelen met een parachutedoek(!) onder de kundige begeleiding van Suzanne van Ginneken, Mariëtte Koops en Ilse van der Put.

Indy's favoriete samenspeelplek
Voor Indy (meisje 14 jaar met beperking) is het Ettegerpark écht haar favoriete speelplek. “We kunnen hier zo maar twee uur achter elkaar spelen voor ze er genoeg van heeft,” aldus haar moeder. “Ook al vond Indy de door de hagelbui nat geworden golvende paden wat spannend. Na het drogen, is ze er tig keer overheen gewandeld”, zegt een blije Patricia.

Onzichtbaar inclusief
Wat Patricia het meeste opviel? “Wat je in het Ettegerpark ziet, is een mooi groen park waar iedereen zichzelf kan zijn. Het is onzichtbaar inclusief wat inhoudt dat het niet opvalt dat de speelplek ook gewoon toegankelijk en geschikt is voor kinderen met een handicap.” In de samenspeelplek is de meest gave plek bij een speeltoestel of ‘hangplek’ onzichtbaar gereserveerd en daarmee uitnodigend voor kinderen in bijvoorbeeld een rolstoel. De rolstoelplek is bijvoorbeeld in het midden van de picknicktafel in plaats van aan de zijkant. Ook de waterpomp en beste plek aan de zand-water speeltafel is goed toegankelijk.

Speeltoestellen prikkelen fantasie
“Speeltoestellen zijn geen doel op zich”, is een les die Patricia zal bijblijven. Speeltoestellen zijn een middel om de fantasie van kinderen te prikkelen en om avonturen te beleven.

Wens
Patricia wenst tot slot dat alle speeltuinbesturen, vóór ze nieuw plannen maken om hun speelplek aan te passen, eerst op excursie gaan zoals zij deed naar geweldige samenspeelplekken zoals het Ettegerpark. De door Speelnatuur georganiseerde excursie was voor Patricia zeer zinvol en leerzaam.