Naar de hoofdinhoud

Onze inclusieve verlanglijst

Nieuws 21 November 2023 door SamenSpeelNetwerk

Donderdag 16 november formuleerden ruim 80 experts die een rol spelen in het leven van kinderen een inclusieve verlanglijst voor samen spelen van kinderen met en zonder beperking tijdens de alweer elfde SamenSpeelNetwerkbijeenkomst in Pathé Arnhem. Hoe ziet de inclusieve verlanglijst eruit?

Kinderambassadeur Signe aan het woord
Sfeerverslag Bijeenkomst

De wereld van het kind

Onder de vakkundige begeleiding van dagvoorzitter Thijs de Lange gingen we op ontdekkingsreis door de wereld van het kind (met en zonder beperking), van speeltuin tot sportclub, van schoolplein tot in de eigen buurt en keken wat we van elkaar kunnen leren.

Samen Spelen tips

Kinderambassadeurs Arnhem

Medeorganisator de gemeente Arnhem geeft het goede voorbeeld als het gaat om inclusief samen spelen. Niet alleen laat zij kinderen meedenken in de vorm van de Arnhemse Kinderambassadeurs Noah en Signe die gedurende de bijeenkomst hun wensen voor hun peers met ons deelden. Zo wenste Noah: 'Samen naar Disneyland Parijs, sjuuuuu.' En Signe (die in een rolstoel zit) toegankelijke speeltuinen, waar ook zij kan meespelen. Ook hernieuwde de gemeente haar SamenSpeelBelofte tijdens de SamenSpeelNetwerk bijeenkomst.

Samen spelen, samen beleven

Gemeente Arnhem herziet SamenSpeelBelofte

Wethouders Bob Roelofs en Maurits van de Geijn spraken de belofte uit om In 2024 5 inclusieve speeltuinen te realiseren! En verder te werken aan het verwezenlijken van een toegankelijke speelplek in elke wijk. Ook blijven zij andere partijen stimuleren zich in te zetten voor toegankelijkheid. Om deze doelen te bereiken werken ze samen met Bijzonder in Arnhem en en het Arnhems platform voor chronisch zieken. Daarnaast presenteerde Fedosja van der Lee de inclusieve Sint intocht, die in het weekend zou volgen.

Samen naar School tips

Inclusieve verlanglijst

Na de verschillende good practises op het gebied van spel, sport, vrije tijd en school (hier volgt binnenkort per thema een inspiratiefilmpje over) kwamen de volgende wensen overeen:

Alles begint met voldoende geld en bewustwording van het belang van een inclusieve samenleving. Meer in het bijzonder voor:

1. Toegankelijke speelplekken (hou bij nieuwe speelplekken en verbouwingen rekening met fysieke en sociale inclusiviteit)
2. Sta open voor elkaar. Ontmoet elkaar zonder oordeel. Hierin is een grote rol weggelegd voor de ouders. Zeg liever iets doms dan niets tegen mensen met een beperking.
3. Gewoon doen! Start inclusief (hou het klein). Inclusief sporten, spelen en naar school moet in ieder geval een keuze (mogelijkheid) zijn. De behoefte werd ook uitgesproken om met lotgenoten te kunnen sporten, omdat je dan ervaringen met elkaar kunt delen.

Samen gaming tips

4. Zorg voor aangepaste apparatuur (vb. frames bij het sporten, aangepaste consols bij het gamen etc.)
5. Bekendheid (inclusief onderwijs, sportaanbod, gaming etc)
6.zorg voor deskundigheid en kennis binnen organisaties die met kinderen werken.

Samen Sporten tips